Marcus Samuelssons Kyckling Tikka Masala

En favorit när det är dags för indisk mat är chicken Tikka masala. Eller att säga att den är en favorit är en underdrift, det är i princip det enda som jag äter när jag käkar indisk mat ute. Jag har testat att göra detta recept en gång tidigare och det blev faktiskt otroligt gott, inte riktigt lika gott som på en indiskrestaurang men tillräckligt nära för att det för det första inte är en indier som lagare det och för att garam masala kryddan nog inte är av bästa kvalitet. Jag har använt mig av Santa Marias garamasala krydda men jag har sett att mathem har en variant som jag nog klickar hem när den jag använder nu är slut. Den hittar ni här! Så om ni har Santa Marias garam masala krydda hemma så fungerar den helt okej men om ni ska köpa en ny så skulle jag rekomendera att hitta någon som känns lite mer ”indisk”, men vad vet jag då jag inte testat någon annan än så länge….

Nu blev det ett väldigt långt utlägg om kryddor hit och kryddor dit. Här har ni receptet. Det är som sagt Marcus Samuelssons recept men eftersom att receptet inte hundra procent tydligt så har jag höftat lite den här andra gången.

Ingredienser:

För Marinaden

2,4d l yoghurt
2 msk limejuice
2 msk garam masala
1 msk färsk ingefära

1 tsk salt
4 Kycklingfilé eller kyckling innanlår, skuren i 3cm tjocka kuber 

För Masala Sås

1 medelstor rödlök, grovt hackad

2 vitlöksklyftor, skalade

1st 2cm stor skalad ingefära, grovt hackad

2 msk skirat smör

3 tsk garam masala

1 hel röd chili, krossad med baksidan av en kniv (tillval)

2 stora mogna tomater

2,4dl grädde
salt efter smak

Tillagning

Blanda alla ingredienserna till marinaden och häll över kycklingen i en stor skål. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp i minst två timmar, helst över natten.

 

Tillaga kyckling i en stor kastrull på hög värme tills den är nästan genomstekt, ställ åt sidan så länge. Du vill att kycklingen ska lagas helt färdig i såsen. Kasta bort resterande marinad.

Kombinera lök, vitlök och ingefära i en mixer tills det bildas en slät massa. Värm skirat smör i en medelstor kastrull, häll sedan i lökblandningen. Koka på medelhög värme i 10 minuter, rör om ofta. Om du vill ha din på den kryddigare sidan, blanda i en hel röd chili.

tillsätt garam masala och hackade tomater, minska värme något och koka tills tomaterna kokats ner i såsen, i ca 15 minuter. Jag kan tillägga att jag väljer att skålla tomaterna (Lägga den i kokande vatten i ca 30 sek) för att kunna ta bort skalet, sist jag gjorde detta recept hade jag med skalen och dessa kokar inte ner ordentligt. Men det gör ni som ni vill, lita antingen på mig eller Marcus ;)

Lägg i kycklingen och koka i ytterligare 15 minuter.

Häll i grädde, ta bort från värmen, ta ut den hela chilin, smaka av med salt och låt stå för att tjockna i 5-10 minuter.

Servera med basmatiris, hackad koriander, yoghurt och limeklyftor.




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0