Min bästa köttfärssås
Köttfärssås är något som alltid är gott, lätt att göra och enkelt att göra mycket av! I och med att jag pluggar så har jag dessutom möjlighet att låta den koka superlänge vilket enligt mig är det viktigaste för att få en super god köttfärssås. Jag är dessutom medveten om att det finns en hel uppsjö av do's and dont's när det kommer till köttfärssås och jag kan tycka det är tråkigt när man ska snobba sig angående mat med kommentarer som "Fast det där har man inte i en riktig exempelvis köttfärssås" Är det gott så är det rätt enligt mig!
Ingredienser
- Köttfärs ca 400-500 gram
- 1 stor lök
- 1 pkt krossade tomater
-1 pkt passerade tomater
- 2-3 msk tomatpuré
- Ca 7-10 st champinjoner
- 2 st stora morötter
- 1 kruka basilika
- ca 1 dl röttvin
- Lagerblad
- Torkad oregano
- Salt och peppar
- Eventuellt lite vatten
- Spaghetti eller pasta att servera till

1. Finhacka löken,skala och riv morötterna, skiva upp champinjonerna, hacka basilika.
2. Stek löken i en stor kastrull tills den är genomskinlig och stek de rivna morötterna samt champinjonerna så att vätskan försvinner.
3. Bryn köttfärsen på högvärme och försök att inte röra om för mycket så att den blir stekt och inte kokt. Tillsätt tomatpuré när köttfärsen iprincip är klar samt låt basilika steka med en kort stund så att smakerna kommer ut.
4. Tillsätt köttfärsblandningen i kastrullen där du stekte lök, morötter och champinjoner samt tillsätt korssade tomater, passerade tomater, lagerblad, rött vin, torkad oregano.


5. Låt koka upp och låt det sedan skjuda i minst en timme men gärna mycket längre. Jag vet inte riktigt om det finns någon övre gräns (Det lär det nog finnas) Men personligen så tycker jag att man märker när den är klar, när man smakar på köttfärsen så ska den vara väldigt mör och den mesta vätskan från vin och tomater ska ha kokat bort. Tänk dock på att detta recpet fortfarande är helt okryddad i salt och peppar väg och enligt egen erfarenhet så anser jag att det blir allra godast när man kryddar i slutet. När man känner att den kokat tillräckligt länge så är det bara att krydda med relativt mycket salt men det är en smaksak men jag blir alltid lika förvånad över hur mycket salt som behövs på slutet.
6. Servera med nykokt pasta!
